Gastropexie

Gastropexie betekent letterlijk het vasthechten van de maag aan de binnenkant van de buikwand

 

Een gastropexie kan om 2 redenen geadviseerd worden

  • Een zeldzame reden is een maagbreuk,  
  • Maar DE voornaamste reden voor gastropexie is een maagtorsie. 

 

Wat is nu een maagtorsie, maagkanteling of een draaiing van de maag?

Vooral grote rassen met een diepe borstkas zijn gevoelig aan een maagtorsie. We zien het zo vooral bij de Deense dog, Ierse wolfshonden, Berner sennen, retrievers, de bassethound en zelfs de teckel. 

 

De juiste oorzaak is niet te benoemen maar waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol.  Als de maaginhoud wat opzwelt dan kan de maag soms een klik maken rond zijn as. Hierdoor kan de inhoud niet meer weg en treedt er gisting op. Het gevormde gas maakt de maag dikker en dikker.  Dit kan op korte tijd verslechteren (minder dan een uur). Ze voelt aan als een opgeblazen ballon. Deze "ballon" kan je voelen door te tikken vlak achter de ribbenboog.

De zwelling zorgt op zich weer voor verder doorkantelen van de maag.

Aangezien de milt is verbonden met de maag kantelt deze vaak mee over de maag van links naar rechts in het lichaam. Hierdoor worden de bloedvaten afgesnoerd en ontstaat er shock.

 

Maagkantelingen die niet snel genoeg herkend worden lopen maar al te vaak fataal af. Het is een echt spoedgeval.

 

De diagnose wordt gesteld op basis van de klinische symptomen en op basis van de röntgenfoto. Er ontstaat een "dubbele bubbel" of een met lucht gevulde maag die zichtbaar wordt door een horizontale lijn die verschijnt als scheiding tussen 2 delen van de maag. (Foto)

 

De behandeling van een maagtorsie is altijd erg dringend.  We willen snel intraveneus vocht toedienen als shockbehandeling. Tegelijkertijd laten we het gas uit de maag ontsnappen.  

Om nieuwe gasvorming te voorkomen spoelen we de maag leeg via een maagsonde.  De maagsonde wordt via de mond en de slokdarm ingebracht. Hiervoor is vaak een lichte anesthesie nodig.  Tegelijkertijd wordt er bij de hond dan een tracheotube in de luchtpijp geplaatst zodat de luchtwegen beschermd worden tegen verslikking.  

Eens de maag leeg is draait de maag soms terug tot zijn normale positie. Soms is dan een dringende operatie nog niet noodzakelijk. Dit moet bij elke dier apart beoordeeld worden door de dierenarts. Dat is niet altijd gemakkelijk.

Vaak zijn we toch genoodzaakt om chirurgisch in te grijpen en op die manier de maag terug in de juiste positie te leggen (en de milt uiteraard ook). Eens de positie normaal is wordt de maag vastgehecht aan de binnenkant van de buikholte zodat ze niet opnieuw kan draaien.

Deze ingreep noemen we een gastropexie. Deze gastropexie wordt geadviseerd aan alle honden die een maagtorsie hebben doorgemaakt omdat ze een zeer grote kans hebben om te hervallen. 

 

Een gastropexie kan ook preventief worden uitgevoerd. Zo voorkom je een om uw hond te verliezen aan een fataal verlopene maagtorsie.

De operatie kan dan eventueel  uitgevoerd worden in combinatie met een sterilisatie bij teefjes. Beiden kunnen laparoscopisch uitgevoerd worden.  De herstelperiode is dan heel kort.

 

In dit geval gaat het om een standaard operatie, op een normaal moment van de dag, niet in spoed, bij een gezond, jong dier.  Het is dus veel minder ingrijpend en je voorkomt een mogelijke spoedingreep.

 

Voorkomen is beter als genezen !