Laparoscopische chirurgie

Laparoscopische chirurgie

Na intensieve trainingen in binnen- en buitenland, bieden wij tegenwoordig ook laparoscopische ingrepen aan. Graag leggen wij u even uit wat dit precies inhoud.

Dankzij investeringen in de nieuwste technische middelen kunnen wij ingrepen uitvoeren zonder de buikholte volledig open te maken. Dit heeft de volgende voordelen:

 1. De dieren zijn na de klassieke open operatie (postoperatief) minder actief dan na de laparoscopische ingreep. Bij klassieke sterilisatie is er bijvoorbeeld 62% verminderde activiteit in de periode na de ingreep, bij laparoscopische ovariëctomie is dat maar met 25% verminderd (Culp et. al, 2009). Dit kan verklaard worden door het feit dat de dieren ook minder pijn hebben na de ingreep (Rothuizen, 1985).
 2. De insnijdingen die moeten gemaakt worden zijn erg klein tov de klassieke insnijding. Hierdoor behalen we ook een sneller herstelproces.
 3. Er is minder kans op bacteriële infectie (Rothuizen, 1985).
 4. Minder belasting  van het metabolisme, de nieren en longen, motiliteit van de darmen en immuunstelsel. (Bessler et. al, 1994)

Aangezien er meer materiaal en kennis nodig is, reiniging en desinfectie van meer materiaal, ligt de prijs wel hoger.

De mogelijkheid bestaat dat we de buikholte alsnog moeten openen als er bijvoorbeeld:

 • een bloeding is die we laparoscopisch niet onder controle krijgen
 • als de baarmoeder er abnormaal uitziet en toch verwijderd moet worden
 • technische problemen zijn.

Dierenarts Ine Meuwis verricht de laparoscopische chirurgie in onze praktijk.

Hoe gaat zo een laparoscopische ingreep in zijn werk?

Bij aanvang wordt er CO2 in de buik gebracht onder gecontroleerde druk waardoor er werkruimte gecreëerd wordt. CO2 is kiemremmend  en –dodend.  Dit verkleint de kans op infecties.

Via een kleine insnijding plaatsen we 2 tot 3 werkkanalen. Via deze kanalen kunnen we onze instrumenten en de camera in de buikholte brengen.

Met behulp van de camera krijgen wij op een scherm een duidelijk overzicht van de buikholte. Op deze manier hebben we een meer gedetailleerd beeld dan bij een klassieke ingreep.

Met behulp van diverse instrumenten kan de chirurg dan de verschillende handelingen uitvoeren.

Ingrepen die wij laparoscopisch doen:

 • Ovariëctomie = het wegnemen van de eierstokken
 • Biopten nemen van lever, alvleesklier, prostaat,…
 • Een laparoscopisch geassisteerde gastropexie (= vastleggen van de maag bij grote rassen met kans op maagtorsie. Dit kan in combinatie met een ovariëctomie.)
 • In de toekomst zeker ook pericardectomie (het openen en verwijderen van het hartzakje)

Ziehier de beperkte insnedes na een laparoscopische ingreep in tegenstelling tot een normale buiksnede.