Oorontsteking

Oorontsteking

Oorontsteking – Otitis externa

Oorontsteking is een zeer vaak voorkomend probleem, vooral bij de hond, wat minder frequent bij de kat.

Een acute oorontsteking is vaak duidelijk voor de eigenaar: het dier heeft acuut jeuk of pijn, en gaat veel aan het oor krabben of met de kop schudden. Bij deze symptomen ga je best naar de dierenarts. De meeste van die acute oorontstekingen zijn vlot te behandelen met de juiste oordruppel. Na één of twee weken dient een acute oorontsteking genezen te zijn. Liefst definitief.

Een oorontsteking mag niet om de haverklap terugkomen. Als dat wel het geval is dient er verder onderzoek te gebeuren naar de echte onderliggende oorzaak van deze recidiverende otitis. Overschakelen naar een andere oordruppel is meestal niet de oplossing.

Ook bij een chronische oorontsteking zoeken we verder naar onderliggende oorzaken.

Er zijn verschillende oorzaken van oorontsteking. Ze komen heel vaak in combinaties voor, die elkaar dan ook nog eens afwisselen. Het is dus goed mogelijk dat uw dier twee maanden geleden een acute oorontsteking had, vorige maand daarbij een extra complicatie heeft opgelopen en nu nog steeds niet genezen is omdat sommige chronische veranderingen in het oor nog niet in orde zijn.

Oorontsteking vraagt een goede opvolging, zowel van de dierenarts als van de eigenaar.

Er zijn enkele onmisbare onderzoeken bij dieren met een oorontsteking. Namelijk otoscopie (diepe oorinspectie), microscopie (op zoek naar parasieten) en cytologie (cellen kleuren en bekijken onder de microscoop.

In sommige gevallen kan een cultuur uitgevoerd worden om te onderzoeken welke kiemen aanwezig zijn in het ontstoken oor.

Een goed onderzoek van de ganse gehoorgang, inclusief het grondig reinigen tot in de diepte dient vaak onder een lichte anesthesie te gebeuren.  U kan daar eventueel bij blijven, en de dieren wandelen kort nadien samen met u terug naar buiten.

Soms is een CT scan noodzakelijk om de gehoorgang, het middenoor en het binnenoor te beoordelen. Dit levert onschatbare informatie op die spijtig genoeg op een normale radiografie van het hoofd vaak niet te zien is.

 

De oorzaken van oorontsteking worden onderverdeeld in 3 groepen :

  1. Predisponerende factoren die uw dier meer kans geven om een oorontsteking te ontwikkelen.
  2. Uitlokkende factoren die de oorontsteking plots in gang zetten.
  3. Onderhoudende factoren die er voor zorgen dat het oor toch niet spontaan geneest, zelfs wanneer de uitlokkende factor behandeld is.

 

Enkele voorbeelden :

Predisponerend Uitlokkend Onderhoudend
Te nauwe oorkanalen (shar pei) Oorschurft Bacteriën (Staphylococcus)
Afhangende oren Allergieën (Atopie...) Gisten (Malassezia)
Water in de oren Vreemde voorwerpen Chronische veranderingen
Lokale irritatie Verhoorningstoornissen Middenoorontsteking
Poliepen Auto-immune ziekten ...

 

Om een oorontsteking goed te laten genezen dienen alle oorzaken, uit alle groepen, apart te worden onderkend en behandeld of bijgestuurd.

Heeft uw dier een oorontsteking, maak dan een afspraak bij de dierenarts dermatoloog Luc Nagels, doe de laatste dag niets meer in het oor, hou het dier nuchter en breng alle reeds gebruikte medicatie mee.