DNAB - Dunne Naald Aspiratie Biopt

DNAB - Dunne Naald Aspiratie Biopt

Een ‘dunne-naald-aspiratiebiopt’ is een onderzoek dat we vaak doen bij knobbeltjes of gezwellen in de huid.

Dikwijls zijn knobbeltjes in of op de huid onschuldige talgklier- of vetbultjes.  Maar zelfs als dierenarts kunnen we niet altijd het verschil zien of voelen. Om te weten of zo'n bultje goed- of kwaadaardig is, kan er dan een DNAB genomen worden.

De dierenarts zal met een dunne naald in het bultje prikken en een aantal cellen opzuigen in de naald van een spuit (aspiratie). Meestal voelt het dier de prik niet en  is dit een snel en pijnloos onderzoek. Er bestaat ook geen risico dat een eventuele tumor op deze manier kan uitzaaien.

De dierenarts zal onmiddellijk de cellen op een draagglaasje aanbrengen en een kleuring maken. Daarna worden de cellen onder de microscoop geïnterpreteerd (cytologie).  Op basis van dit cytologisch onderzoek zal de dierenarts bepalen of het om een cyste, een ontstekingsproces of een tumor gaat.  Vaak zien we dan ook al of de tumor goed- of kwaadaardige kenmerken heeft.  Het gehele onderzoek gebeurt in onze praktijk zelf terwijl u erbij bent. We bespreken samen het resultaat en bepalen het verdere beleid.

Bij een DNAB moeten we het uiteraard stellen met een relatief klein aantal cellen, die vaak los van elkaar liggen. Dat maakt het moeilijker om te interpreteren als een volledig stukje weefsel.

Bij twijfel, of ter bevestiging bij belangrijke aandoeningen, kunnen we in tweede instantie een biopt nemen (een stukje weefsel waarin de onderlinge architectuur van de cellen bewaard blijft).  Op dat biopt wordt in een extern labo dan een histologisch onderzoek gedaan.  Dit duurt uiteraard langer, is duurder, maar levert ook extra informatie op. We bespreken samen met u of we dit zinvol vinden.

Een DNAB kan ook gebruikt worden voor cytologisch onderzoek van inwendige organen (vb. lever, milt,...). Deze punctie wordt dan steeds gedaan onder echobegeleiding. De dieren worden daar soms wat voor gekalmeerd.

Wanneer een DNAB een diagnose oplevert over een inwendig orgaan, dan hebben we op een snelle en zeer weinig invasieve manier (geen operatie), toch veel informatie verzameld.

Het te volgen beleid voor uw dier kan dan verder bepaald worden.