Dorstproef

Dorstproef

We zien vaker honden die veel drinken en plassen. Soms zijn er al een reeks onderzoeken gebeurd zonder uitsluitsel. Dan kan een dorstproef wel een diagnose opleveren.

We willen testen of de nieren erin slagen om de urine te concentreren.  
 

De hond mag tijdens deze proef een hele dag niet drinken. Elk uur wordt de hond uitgelaten en de  dichtheid (concentratie) van de urine wordt gemeten.  Als de hond 5 % van zijn lichaamsgewicht via de urine verloren is, dan moeten normaal functionerende nieren erin slagen om een kleine hoeveelheid van sterk geconcentreerde urine te produceren. Op die manier beperken ze het verdere vochtverlies van het lichaam. Doen ze dat niet, en blijft er een grote plas urine volgen, dan spreken we over ‘diabetes insupidus’.  
 

Deze dieren blijven veel plassen. Ze proberen dat te compenseren door heel veel te drinken, maar het lukt hen niet. Ze zijn continu wat uitgedroogd.
 

Diabetes insupidus kan verschillende oorzaken hebben, in verschillende organen. Dit is de volgende stap voor uw dierenarts. Sommige vormen zijn goed behandelbaar, andere spijtig genoeg niet. Die dieren dienen heel hun leven, vrije toegang tot veel water te hebben. Wegens het plasprobleem kunnen ze soms niet in huis worden gehouden.