Urineonderzoek

Urineonderzoek

Urine van uw dier (hond, kat, konijn, fret...) onderzoeken we meestal onmiddellijk. Een diagnose van suikerziekte of blaasstenen hebben we zo erg snel. 

Een degelijk urineonderzoek bestaat uit :

- biochemische analyse : meestal dmv. een stick : diabetes kan op die manier snel worden opgespoord, maar ook leverafwijkingen, afwijkingen in de eiwitten ed.

- bepaling van het soortelijk gewicht : dit geeft op een eenvoudige manier een idee van de concentratie van de urine en stelt ons in de mogelijkheid om problemen van veel drinken en veel plassen in te schatten of om vroeg aanwijzingen te krijgen van nierfalen bij uw hond of kat.

- onderzoek van het sediment na centrifugatie : in het sediment kunnen we dmw een microscoop snel en accuraat aanwijzingen vinden voor kristallen, ontstekingscellen, bacteriën en zelfs tumorcellen. 

 

De beste urine om te onderzoeken verkrijgen we via een blaaspunctie (al dan niet onder echobegeleiding). Het voordeel hiervan is dat de urine niet bezoedeld is met bacteriën van de buitenkant van de penis of de vulva. 

 

 

Een blaaspunctie is vergelijkbaar met een bloedname en laten bijna alles dieren wakker en probleemloos toe.

Voor een routine-onderzoek is gewoon thuis opgevangen urine echter ook voldoende. Ochtendurine is dan het beste en deze wordt liefst dezelfde dag onderzocht. 

We zijn sterke voorstanders van het beoordelen van urine, vooral bij oudere dieren. Binnen ons seniorprogramma willen we dan ook graag stimuleren om bij de jaarlijkse gezondheidscontrole een urinestaal mee te nemen.