Met je huisdier op vakantie

1/ Preventie van zuiderse ziekten

Teken, muggen en zandvliegen kunnen voor mens en dier gevaarlijke ziekten overbrengen zoals Lyme disease, babesiose,Ehrlichia, hartworm en Leishmania.

Een goede bescherming is heel eenvoudig en bovendien makkelijker dan een behandeling. Ons advies is afhankelijk van de lengte van uw verblijf.

 

HOND

Verblijf tussen 1 en 28 dagen

 

 

 

Milbemax (hartworm)

 

 

 

 

 - dag van thuiskomst

 - 1 maand na thuiskomst

 

 

 

Advantix of Vectra 3D (teken, zandvliegjes, muggen, vlooien)

 

 - enkele dagen voor   vertrek

 - om de 2 weken (Advantix) –   4weken (Vectra 3D) tijdens heel het verblijf

 

 

HOND

Verblijf langer dan 28 dagen

 

 

 

Milbemax (hartworm)

 

 

 - maandelijks (terplekke)

 - dag van thuiskomst

 - 1 maand na thuiskomst

 

 

Scalibor (teken, zandvliegjes, muggen)

 - 2 weken voor vertrek aandoen

 - 6 maanden beschermd

 

 

 

Frontline (vlooien, sommige teken)

 

 - maandelijks

 

 

Katten zijn in het algemeen minder gevoelig aan deze infecties dan honden. Voor een optimale bescherming is ons advies:

 

KAT

 

 

 

 

Milbemax (hartworm)

 

 

 - maandelijks (op bestemming)

 - dag van thuiskomst

 - 1 maand na thuiskomst

 

 

 

Frontline (teken, vlooien)

 

 

 

Seresto (teken, vlooien)

 - enkele dagen voor vertrek en om de 2 weken tijdens het verblijf

 

 - halsband werkzaam gedurende 8 maanden

 

 

 

In de bijlage van deze tekst kan u meer informatie vinden over de belangrijkste aandoeningen: hartworm, door teken overgedragen ziektes en Leishmania.

2/ Officiële voorwaarden

 

Het is een verschil of u landen binnen of buiten de Europese Unie aandoet met uw hond of kat. Bovendien zijn recent een aantal regels voor reizen met gezelschapsdieren gewijzigd.

Voor landen buiten de Europese Unie gelden geen algemene voorschriften.

Ieder land heeft zijn eigen regels, die voortdurend worden aangepast. Bovendien is het bij bepaalde landen nodig vooraf een officieel bloedonderzoek te laten uitvoeren om de Europese Unie weer binnen te mogen. Indien u dit soort landen wenst te bezoeken met uw huisdier, raden wij u aan ons tijdig te contacteren.

De landen die tot de Europese Unie behoren, zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

De voorwaarden om naar een land van de Europese Unie te reizen, zijn sinds 2004  in bijna alle landen dezelfde:

 

2.1/ geïdentificeerd/geregistreerd zijn

2.2/ een Europees paspoort hebben

2.3/ een geldig hondsdolheidsvaccin hebben

 

2.1/ Identificatie

 

Vanaf juli 2011 is alleen de chip een geldige manier om een dier de identificeren. Dit wil zeggen dat bij een nieuwe identificatie enkel een chip en geen tatoeage gebruikt mag worden.

De tatoeage geldt wel nog als ze voor 3 juli 2011 geplaatst werd én duidelijk leesbaar is. Opgelet: het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta aanvaarden enkel de microchip als identificatie.

Het plaatsen van een chip is een vrijwel pijnloze ingreep. Honden moeten daarnaast ook geregistreerd zijn bij de databank van het BVIRH. Wij brengen het administratieve gedeelte voor u in orde.

 

2.2/ Europees paspoort

 

Honden, katten en fretten geboren na 2004 krijgen het Europees paspoort bij de identificatie. Voor dieren die voor 2004 een chip of tatoeage kregen, kan u zelf een paspoort aanvragen op volgend adres: BVIRH – PB 168 – BE 1060 Brussel 6.
Het paspoort wordt u opgestuurd na overschrijving van 5 euro op het volgende rekeningnummer: 340-0113235-74 met vermelding van het chipnummer of de tatoeage. Het paspoort moet het dier vergezellen wanneer het de grens overgaat.

 

2.3/ Geldige hondsdolheidsvaccinatie

 

Een eerste hondsdolheidsvaccinatie is geldig na 21 dagen. Als uw huisdier ouder is dan 3 maanden op het moment van de enting, blijft hij 3 jaar lang tegen deze ziekte beschermd. Wordt uw dier opnieuw gevaccineerd binnen de drie jaar dan loopt de protectie gewoon door zonder wachtperiode.

Voor sommige landen is een bloedonderzoek voor een bepaling van de antistoffen tegen rabiës verplicht. Sinds januari 2012 zijn die regels versoepeld. Om te reizen naar Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta moet u geen bloedonderzoek meer voorleggen dat bewijst dat uw dier immuun is tegen hondsdolheid.

Voor sommige landen zijn er afwijkende bepalingen voor honden jonger dan 3 maanden. Ook een gezondheidsattest van uw dierenarts voor vertrek of een grenscontrole zijn mogelijk noodzakelijk.

 

Sommige landen stellen eisen op het vlak van ontworming en parasietenpreventie. Zo vereisen het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis. De behandeling moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 u voor de geplande binnenkomst in één van die 4 lidstaten gebeuren. Wij brengen deze formaliteit voor u in orde en voorzien het vaccinatieboekje van de nodige stempel en handtekening.

 

Een behandeling tegen teken is vanaf 1 januari 2012 voor geen enkele lidstaat van de Europese Unie meer vereist. Het Verenigd koninkrijk mag u met dieren alleen binnenkomen via een goedgekeurde ingangsweg. Tijdig informeren en de papieren in orde laten maken, is de boodschap! De wetgeving over deze materie wijzigt frequent. Twijfel niet om ons te contacteren bij specifieke vragen.

 

3/ Praktische tips

 

Met de auto
 • Laat uw dier wennen aan de  auto alvorens een lange reis te maken
 • Geef uw dier een veilige plek in de wagen (voor Duitsland is een speciale hondengordel verplicht)

Volgens de Belgische wet mag het dier de bestuurder niet storen; een bench, een afscheiding tussen koffer en inzittenden is niet verplicht maar wel veiliger bij een ongeval.

 • Een kat reist liever in een kleine kattenmand
 • Las om de 2 uur een pauze in
 • Voer uw hond of kat op zijn normale tijden en neem voldoende drinkwater mee
 • Voorzie voldoende poepzakjes
 • Een rustige rijstijl is noodzakelijk
 • Vervoer geen dieren in de caravan of aanhangwagen. Dit is niet verboden, maar geeft een verhoogde kans op zieke dieren
 • Ook bij onze dieren komt reisziekte voor. Zelfs 1 op 6 honden heeft hier last van. Sommige honden zijn enkel bang en rusteloos; anderen speekselen en braken mogelijk. Voorkom dit ongemak door uw dieren langzaam te laten wennen aan autoritjes. Zorg voor voldoende frisse lucht en geef op voorhand licht verteerbare voeding. Gelukkig beschikken we over enkele uitstekende medicamenten die de angst en de misselijkheid kunnen wegnemen. Vraag ernaar!
 • Zorg voor aangename temperaturen in de auto, vooral ook als de auto stilstaat. Achter glas kan de temperatuur zeer snel hoog oplopen, zelfs met openstaand autoraampje. Voorkom oververhitting!.

 

Met het vliegtuig
 • Informeer tijdig bij de vliegtuigmaatschappij naar het reizen met dieren
 • Laat uw huisdier vooraf wennen aan de kennel of dierenreistas
 • Geef 24 uur voor het vliegen licht verteerbare voeding en onbeperkt drinkwater
 • Geef nooit kalmerende middelen voor het vliegen, want in combinatie met een veranderende luchtdruk, kan dit tot een gevaarlijke bloeddrukdaling leiden!

 

Met de boot
 • Laat uw dier wennen aan een bootreis: ook dieren kunnen zeeziek worden!
 • Neem voldoende poepzakjes mee
 • Neem ook voor de hond een zwemvest mee

 

Voorkom oververhitting / een zonnesteek

 • Laat uw huisdier nooit alleen achter in de wagen
 • Voorkom te zware inspanningen bij hoge temperaturen

Als uw hond thuis niet gewend is om lange wandelingen te maken, doet u dat beter niet op vakantie.

 • Laat het dier niet in de zon liggen (bvb op het strand) zonder bescherming

zorg voor voldoende koeling en schaduw

 • Fretten verdragen geen temperaturen boven 30°C
 • Honden en katten met een dunne vacht of plaatsen met weinig beharing zijn gevoelig voor de zon (! zonnebrand). Er bestaan aangepaste beschermende  zonneproducten!
 • Bij oververhitting stijgt de lichaamstemperatuur enorm. Als die hoger wordt dan 42°C kunnen de hersenen schade oplopen. De kortsnuitige rassen (bulldoggen, mopshondjes, boxers, …) hebben het extra lastig om af te koelen door te hijgen en zij zijn gevoeliger om een hitteslag op te lopen.
  • Breng het dier onmiddellijk naar een koele plaats
  • Koel het dier zo snel mogelijk af met lauw stromend water of met handdoeken gedompeld in fris water tot de lichaamstemperatuur     39,5°C is
  • Meet om de 5 minuten de temperatuur
  • Voorkom onderkoeling en stop met afkoelen eens de 39,5°C  bereikt is
  • Eens de hond voldoende is bijgekomen, mag het kleine beetjes lauw water drinken
  • Zoek zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde dierenarts op

 

Bijen, hommels en wespen
 • Pijnlijke steken en mogelijk optreden van een allergische reactie
 • Gevaarlijk indien overgevoelig voor insectenbeten of op een verkeerde plaats
 • Gebruik ijs of een cold pack gewikkeld in een doek op de plaats van de beet
 • Verwijder de angel met een pincet
 • Raadpleeg een dierenarts als uw huisdier moeilijk kan ademen of algemene symptomen krijgt van een allergische reactie zoals kortademigheid, rusteloosheid, opzwellen, diarree en braken, …