Fret

Fret

We zien geregeld fretten in onze praktijk. We kennen ze als bijzonder levenslustige diertjes, heel speels en blij. Jammer genoeg zien we ook veel gezondheidsproblemen, in bijzonder kanker.

In de Verenigde Staten is de gemiddelde levensduur van een fretje tussen 5 en 7 jaar, met enkele uitschieters tot 11 jaar.

De meest voorkomende doodsoorzaken bij oudere fretten zijn kanker,hartfalen, nierfalen. Het beste wat we kunnen doen is proberen om deze problemen een stapje voor te blijven door preventief te werken. Als we veel aandoeningen in een vroeg stadium kunnen vaststellen, dan kunnen we ze proberen onder controle te houden, om het fretje een zo lang mogelijk leven te geven op een kwaliteitsvolle manier. 

Als je al een fretje hebt, en je koopt er één bij, is het na aankoop belangrijk om minstens 48 uur te wachten om ze samen te zetten; om veilig te spelen is het zelfs beter om 14 dagen te wachten i.v.m. de overdracht van besmettelijke ziektes zoals virale enteritis, hondeziekte en influenza (griep).

Vaccinaties

Voor wat betreft de vaccinaties, is een jaarlijkse vaccinatie tegen Hondeziekte (Distemper) van absoluut belang. De inenting tegen hondsdolheid is aangewezen voor de Ardennen en verplicht voor reizen naar het buitenland (ook een dierenpaspoort verplicht!!).

Castratie/sterilisatie

Mannelijke fretten worden meestal gecastreerd om iets te doen aan de sterke lichaamsgeur en mogelijke onzindelijkheid wanneer ze sexueel actief worden. Bij vrouwelijke fretten is het van levensbelang dat ze gesteriliseerd worden als ze niet gebruikt worden om te kweken. Het risico is anders te groot dat ze voor lange periodes in de bronst blijven, met  aanhoudend bloedverlies. Hierop volgt meestal een bloedarmoede, die vaak fataal is.

Beide ingrepen zijn minimaal en vergelijkbaar met dezelfde ingrepen bij de kat/kater.

Aarzel niet om ons te contacteren indien u vragen heeft over uw fret.