11 tips voor een comfortabel eindejaar voor jouw hond

11 tips voor een comfortabel eindejaar voor jouw hond

 

 1. Straf je hond NIET als die angstig is! Als de hond echt angstig is, zal hij er niets van leren want erge angst legt het leerproces stil.
  Hem straffen zal enkel zijn angst voor het vuurwerk versterken.
   
 2. Negeer je hond NIET. Vaak wordt dit nog aangeraden omdat men ervan uitgaat dat als je honden aandacht geeft als zij angstig zijn, je het slechte gedrag beloont. Maar zoals in punt 1 vermeld, vindt er geen leerproces plaats bij erge angst.
  Als je ze dan negeert, geeft dat een breuk in de relatie tussen jou en je hond. En aangezien hij dit gedrag (het negeren) van jou niet gewoon is, gaat hij zich nog meer opjagen. 
  Wat moet je dan wel doen? Steun je hond met je aanwezigheid. Als je hond zich comfortabeler voelt door zijn hoofd op jouw schoen of op jouw schoot te leggen, sta dit dan toe. Als je hond dit prettig vindt, streel hem dan traag en zacht. Ga niet overdreven troosten of de hond toespreken, want dit kan hem extra opjagen.
   
 3. Blijf kalm! Honden zijn sociale dieren en zoeken naar informatie van andere gezinsleden. Als jij rustig blijft, zal je hond dit gedeeltelijk overnemen. Als jij je ook zit op te jagen en gespannen bent, kan dit voor je hond bevestigen dat er wel degelijk iets is om angstig voor te zijn.
   
 4. Zet de radio of TV luid. Dit is om het contrast tussen de knallen en het omgevingsgeluid te verminderen. Als het doodstil is en er ploft een ballon achter je, dan zal je je verschieten. Als Metallica loeihard aan het spelen is op de radio en diezelfde ballon ploft achter je, dan zal dit veel minder impact hebben.
   
 5. Doe ramen, deuren en gordijnen dicht. We willen zo veel mogelijk geluid en lichtflitsen buiten houden. En we willen kost wat kost voorkomen dat de hond kan ontsnappen.
   
 6. Voorzie vluchtwegen in huis. Als mens zijn we vaak geneigd om allemaal rond de hond te gaan zitten als hij heel angstig is. Of bij hem in zijn mand te kruipen en hem stevig vast te pakken. Dit beperkt de hond echter in zijn vluchtmogelijkheden en kan de angst verergeren. Zorg er dus voor dat je hond altijd de keuze heeft om zich te verplaatsen.
   
 7. Probeer je hond af te leiden met spel. Als je hond ongemakkelijk is maar niet echt angstig, dan kan hij zich soms laten verleiden met spel. Als dit het geval is, kan je hem afleiden met spel. Dit zorgt er ook nog eens voor dat er juist een positieve ervaring wordt gekoppeld aan het vuurwerk.
   
 8. Kamers met weinig ramen dragen meestal de voorkeur. Honden verkiezen de badkamer of de kelder vaak tijdens vuurwerk. Dit komt omdat er typisch gezien, kleine ramen of geen ramen zijn in deze ruimtes. Hoe groter het raam, hoe sterker de geluidsgolven zich kunnen voortplanten.
   
 9. Maak een veilige haven of versterk zijn schuilplaats ten minste 2 weken voor nieuwjaar. Een veilige haven is een plaats waar je zoveel mogelijk vuurwerk-gerelateerde prikkels probeert buiten te houden. Sommige honden hebben zelf al gekozen voor een schuilplaats zoals onder de bureau, onder de salontafel of achter de zetel. Voor de honden die er nog geen hebben kan je een bench ombouwen. Leg een deken op de grond. Leg een dik deken, dekbed of tapijt over de bench of schuilplaats. Dit dient om het geluid en de lichtflitsen buiten te houden. Leg er eventueel een T-shirt met jouw geur in. Leg er ook een gevulde kong, kauwbot of andere dingen in waar die zich langdurig mee kan bezig houden. Laat de deur ALTIJD open! Om het comfort van de veilige haven te versterken kan je ook een adaptil verdamper in de buurt van de veilige haven insteken.
   
 10. Laat je hond niet alleen. Als je weet dat je hond angst heeft voor vuurwerk, laat hem dan niet alleen! Veel honden doen het beter als de eigenaar aanwezig is. Daarbij kan je hond ook hele zotte dingen doen in zijn paniek. Hij kan zichzelf ernstig verwonden of dingen in huis vernielen in een poging te ontsnappen. Zoals je al kon lezen in puntje 6 en 9, is het zeker niet de bedoeling om je hond op te sluiten in zijn bench.
   
 11. Niet voldoende? Werk er volgend jaar aan! Voor sommige honden bieden de voorgaande puntjes al voldoende comfort om een prettig eindejaar te hebben. Voor honden die echt angst hebben, zijn dit enkel noodoplossingen. Als je zo een hond hebt, maak dan meteen een nieuwjaarsvoornemen om hieraan te werken. Met behulp van een goede geluidscd en wat begeleiding kan je de geluidsfobie van je hond goed aanpakken. De leeftijd speelt hier geen rol in. Of je hond nu 5 maanden of 5 jaar is, je kan ervoor zorgen dat je hond geen angst meer heeft voor vuurwerk (of onweer).