Atopie bij de hond

erge atopiepatient Shar Pei

Een hond wordt niet geboren met allergie. Waarom hij op een goede dag (slechte dag) een allergie ontwikkelt, is onbekend. 

Het afweersysteem van deze dieren vertoont eenoverdreven ontstekingsreactie na contact met normale moleculen waarop een ander dier helemaal niet reageert. Deze moleculen noemen we allergenen. 
Bij elk nieuw contact met die allergenen ontstaat er in het lichaam een kluwen van kettingreacties die tot uiting komt in een overdreven ontstekingsreactie.Het immuunsysteem dat normaal mooi gecontroleerd werkt, schiet nu op een vijand die eigenlijk geen kwade bedoelingen had.

Wanneer de allergenen afkomstig zijn uit de omgeving noemen we de allergische ziekte ‘atopie’. 
Honden kunnen atopie vertonen als reactie op huisstofmijten, pollen van bomen, grassen enonkruidachtigen. 


Er spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van atopie.
 
Er is zeker een erfelijke invloed. Alhoewel atopie bij elk ras en bij kruisingen voorkomt, zijn sommige rassen veel gevoeliger dan andere. Atopie komt met verhoogde frequentie voor bij Duitse herders, labrador retrievers, west highland white terriers, en bij een lange lijst andere rassen. 
Daarnaast spelen waarschijnlijk de luchtverontreiniging en de levensgewoonte van onze dieren een belangrijke rol. Honden leven tegenwoordig vooral in huis, terwijl ze vroeger vooral buitenshuis gehouden werden. 

Atopische honden vertonen erg wisselende symptomen. Sommige dieren hebben zeer lichte jeuk, maar wel af en toe een terugkerende infectie van de huid. Anderen likken alleen tussen de tenen. De ergste patiënten vertonen veel jeuk met bijna voortdurend infecties op de huid, tussen de tenen en in de oren. 
 

 

 


De diagnose van atopie is soms niet eenvoudig. Het vraagt een volledig onderzoek van de hond om andere oorzaken van jeuk en huidontstekingen uit te sluiten. 
Pas daarna kan er een allergietest uitgevoerd worden om te achterhalen waartegen uw huisdier allergisch geworden is. Dit onderzoek kan gebeuren door huidtesten of een bloedonderzoek. Aan beide methoden zijn voor- en nadelen, en geen van beiden heeft een honderd procent betrouwbaarheid. Telkens moeten de resultaten vergeleken worden met de klinische symptomen bij uw hond. 

De enige oorzakelijke behandeling van atopie noemen we ‘Allergeen Specifieke Immuno Therapie’ (ASIT). Het wordt ook vaak ‘desensibilisatie, hyposensibilisatie of allergiespuitje’ genoemd. Deze vloeistof bevat de allergenen waaraan uw hond overgevoelig is. Een kleine hoeveelheid wordt om de paar weken onderhuids ingespoten en veroorzaakt een wijziging in het afweersysteem van de hond, enkel ten opzichte van de betreffende allergenen. Na enkele maanden zal het immuunsysteem van de hond minder erg reageren op hernieuwd contact met deze allergenen van buitenaf. De beoordeling van de verbetering van de symptomen bij de hond vraagt een zeer goede communicatie tussen u als eigenaar en de behandelende dierenarts. Bij de hond heeft deze behandeling zo goed als geen bijwerkingen. Lang niet alle honden kunnen we met deze therapie helpen, een belangrijk deel houdt nog te veel jeuk en huidontstekingen over. 

Een symptomatische behandeling van atopie is bij een aantal honden nog noodzakelijk. 
Deze behandeling steunt op twee pijlers : 
1. Infecties onder controle houden. 
2. Atopiejeuk onder controle houden. 

Honden met atopie hebben regelmatig allerlei infecties op de huid, zowel veroorzaakt door bacteriën(meestal Staphylococcus intermedius) als door gistcellen (Malassezia pachydermatis). Beide kiemen verergeren de symptomen van atopie uitermate. Door een combinatie van medicijnen en wasbeurten kunnen de infecties onder controle gehouden worden. 

Engelse Bulldog atopiepatiënt met bijkomende bacteriële infectie

Op dat moment houdt de hond alleen zijn ‘allergie-jeuk’ over. Die moet dan vaak levenslang behandeld worden met medicijnen. 
Het oudste medicijn, maar nog steeds vaak gebruikt, is cortisone. Dit heeft heel wat bijwerkingen, en dient op een gecontroleerde manier te worden toegediend. Sommige complicaties bij allergische honden worden in de hand gewerkt door cortisone. 
Nieuwere medicijnen (bvb cyclosporine A) hebben minder uitgesproken bijwerkingen en werken bij sommige honden schitterend. Een regelmatige controle bij de dierenarts blijft echter onontbeerlijk. 

Samenvattend kunnen we stellen dat atopische honden op lange termijn enkel goed behandeld kunnen worden als een correcte diagnose gesteld werd, als de dierenarts de hond enkele keren per jaar opvolgt en als de eigenaar volledig op de hoogte is van de geplande behandeling.