Kanker bij de hond - oncologie

Het is een trieste vaststelling, maar ook onze dieren blijven niet gespaard van de ziekte kanker.

Vaak wordt ons de vraag gesteld naar de oorzaken van kanker. Even vaak moeten we het antwoord schuldig blijven. Van een aantal stoffen weet men dat ze kankerverwekkend zijn; denken we maar aan asbest, sigarettenrook, dioxine, overdreven veel zonlicht. Maar daarnaast komen we - en dus ook onze dieren - dagelijks in contact met stoffen waarvan we nog niet eens weten dat ze kankerverwekkend zijn. Men noemt ze vaak met een algemene term ‘omgevingsfactoren’.


Hierboven ziet u een tumor in de buurt van de anus.

Gelukkig kunnen we echter steeds meer betekenen voor dieren met kanker. Een groot deel kunnen we met een simpele operatie genezen; andere hebben uitgebreide chirurgie nodig; nog weer andere kunnen we enkel met medicijnen of chemotherapie helpen. Soms is er echter helemaal niets aan te doen. Maar dan proberen we het dier zo kwalitatief mogelijk te laten leven zonder pijn.

De hoeksteen van de oncologie of kankergeneeskunde is nog steeds de chirurgie. Een gezwel dat SNEL en VOLLEDIG kan worden weggenomen biedt nog steeds de beste kansen op volledige genezing van de kanker. 
Hierbij is het duidelijk dat een tumor liefst zo klein mogelijk is : 

  • ten eerste is dan de kans op volledige verwijdering het grootst is, zeker op plaatsen waar we weinig huid hebben, zoals op de ledematen.
  • ten tweede is de kans op uitzaaiing dan ook het kleinst.

Wacht daarom nooit met een gezwel, maar laat het tijdig controleren. 

“Kanker kent géén wachttijd !!”

Via de onderzoekstechniek cytologie kunnen we in de praktijk vaak op een paar minuten tijd een idee geven van het soort tumor.

Tot slot…we zien kanker het meest optreden bij oudere dieren, omdat bij oudere dieren de inwendige afweer tegen ontwikkelende kankers minder goed functioneert. 
Ouderdom is echter géén ziekte. En het is geen reden om een dier een bepaalde behandeling te ontzeggen.

Het is onze ervaring dat oudere dieren – net als bij de mens – vaak beter reageren op behandeling. Met een goed onderzoek vooraf zijn in principe alle behandelingen nog mogelijk, gaande van uitgebreide chirurgie tot chemotherapie. Hiernaast ziet u een foto van een eierstoktumor (ovarium-tumor) die werd verwijderd bij ‘Debbie’, een hondje van 16 jaar oud. Tot op dit moment loopt zij nog steeds rond en nog voldoende kwaliteit van leven.Ook bij de dieren kunnen we aan kankerpreventie doen.  Lees Meer

Bijzondere kenmerken van lymfeklierkanker bij de Miniatuur Teckel.  Lees Meer

Botkanker bij de hond