Koop geen kat in een zak, maar een hond voor het leven

Elke gezonde pup is om verliefd op te worden !

Te vaak worden honden aangekocht op een emotioneel moment. Als eigenaar neemt u echter de verantwoordelijkheid voor de rest van het leven van dat dier. Als moeder natuur meezit dan spreken we vaak over meer dan 15 jaren.

Hoeveel verliefdheden duren vijftien jaar ? Juist, niet veel.

Met onderstaande tips willen we u als toekomstige eigenaar op het goede spoor te zetten, en u  beschermen tegen de praatjes van ‘broodfokkers’.

Enkele tips :

Vooraf

 1. Contacteer uw dierenarts ALVORENS een huisdier aan te schaffen. Hij kan u helpen om voor uzelf een korte lijst van geschikte rassen op te maken.

Uw eigen situatie is erg bepalend : woont u op een appartement of hebt u een ruime tuin, hoeveel tijd per dag hebt u voor het dier, had u vooraf een dier en bleek dat het juiste ras te zijn, zijn er kinderen in huis, gaat het dier mee op vakantie of weet je een goede opvang, etc.

 1. Koop enkel bij een betrouwbare fokker : iemand die maximum twee (drie) rassen kweekt. Zij zijn goed bekend met het ras. Ze kennen het karakter en kunnen bepalen of dit strookt met uw verwachtingen.

Deze fokkers hebben slechts een beperkt aantal nestjes per jaar. U dient uw pup vooraf te reserveren, en niet ‘onmiddellijk mee te nemen’.

Deze ‘wachttijd’ zal de fokker gebruiken om in een kennismakingsgesprek de toekomstige eigenaar en leefwereld van de pup in te schatten. Dit is voor hen van groot belang. De lijst van fokker kan u opvragen bij de rasvereniging.

 1. Uiteraard kan u ook een leuke pup aanschaffen bij een particulier met een toevallig nestje. Dit kunnen zowel rashonden als kruisingen zijn. Als deze mensen goed begeleid werden door hun dierenarts is er meestal geen probleem. Toch is het verstandig om bij de onderstaande punten even stil te staan.
 2. Ook in het asiel kan u een gezonde pup aanschaffen. Hiervoor gelden dezelfde aandachtspunten die u hieronder kan vinden.

De meeste asielverantwoordelijken doen alle moeite om gezonde en evenwichtige honden te plaatsen. Heel vaak slagen ze daarin – en hebt u een goede viervoeter gevonden – maar soms ook niet. De infectiedruk in asielen is immers hoog door de overbevolking.Daarom zien we wel eens hoesten of diarree.

Men probeert ook het karakter van de hond te achterhalen tijdens de verblijfperiode in het asiel. We raden u aan om dat zeker te bespreken met de dagelijkse verzorger(s) van het dier van uw keuze.

 

Bij de fokker

 1. Controleer of uw gekozen pup een Belgisch internationaal paspoort heeft. Controleer daarin of ook de eerste vaccinaties door een Belgische dierenarts werden gegeven.
 2. Vermijd een pup met neusvloei, hoesten of diarree. Kijk ook rond bij de nestgenoten : als die dergelijke symptomen vertonen, dan is de kans groot dat ook uw pup ziek zal worden in de eerstvolgende dagen.

Kies een emotioneel evenwichtig dier

 1. Observeer de volwassen honden die bij de fokker aanwezig zijn, met name de moeder (en indien mogelijk de vader) van het nestje. Hun gedrag geeft een goede indicatie van de socialisatie en habituatie die plaatsvindt bij de fokker. Zijn ze teruggetrokken of juist agressief naar vreemde mensen, dan kan dit een eigenschap zijn die de pups ook bezitten.
 2. Observeer hoe de pups reageren op een nieuw voorwerp in hun omgeving zoals een nieuw speeltje, en op plotse vreemde geluiden zoals het rinkelen van een sleutelbos.  Idealiter zijn de pups wat verrast in het begin, maar herstellen ze zich snel en gaan op onderzoek uit.
 3. Vraag de fokker naar zijn socialisatie-beleid. Zien de puppies op regelmatige basis kinderen, vreemde mensen, andere dieren,.... Worden ze blootgesteld aan allerhande stimuli waar ze later ook mee in aanraking zullen komen? (het verkeer, trappen in huis, een stofzuiger, etc.) Worden ze blootgesteld aan plotse vreemde geluiden? (onweer, vuurwerk, geweerschoten, luchtballon,...) Dit kan met de hulp van een geluidscd. etc.
 4. Let op hun omgeving. Is er voldoende stimulatie aanwezig in de vorm van speeltjes, objecten, etc.?

Nadien

 1. U hebt als eigenaar het recht om na de aankoop de pup te laten controleren bij een dierenarts van uw keuze. Maak daar gebruik van. We geven u graag een afspraak zo snel mogelijk na de aankoop.
 2. Hebt u een gezonde pup gekocht, bij een fokker waar u ook achteraf een goed gevoel bij behoudt : vertel het door aan uw vrienden en aan uw eigen dierenarts.

 

Veel succes !