Tandproblemen bij het konijn

Tandproblemen zijn één van de meest voorkomende problemen bij konijnen. In tegenstelling tot de hond en de kat komt tandsteen zelden voor maar zijn er andere aandoeningen die ongemak kunnen veroorzaken.  Het gebit van het konijn verschilt volledig van dat van een hond of kat.

Het normale gebit bestaat uit 6 snijtanden, waarvan 2 stifttanden, en 20 kiezen. De stifttanden zijn 2 kleine snijtandjes die in de bovenkaak achter de bovenste snijtanden staan.  De snijtanden hebben als functie het voedsel aannemen en er stukken van te snijden. De kiezen daarentegen zorgen voor het vermalen van het voedsel. In tegenstelling tot de hond of kat groeien de tanden van het konijn levenslang door. Snijtanden zelfs tot 2 à 2,5mm per week. De juiste voeding zorgt voor een evenwicht tussen slijtage en groei van de tanden!

Problemen ontstaan doordat de tanden niet goed afslijten. Dit kan voorkomen zowel bij de snijtanden als de kiezen of allebei tegelijk.

Wanneer de snijtanden niet goed afslijten en dus doorgroeien ontstaan er zogenaamde olifantstanden. De alsmaar langer wordende snijtanden zullen een weg zoeken en omkrullen. Ze kunnen de lip van het konijn kwetsen en het dier heeft naast pijn ook moeilijkheden met voedsel opnemen.

       

 

  

 

 

 

 

Olifantstanden bij het konijn

Wanneer de kiezen niet voldoende afslijten ontstaan er zogenaamde spikes. Doordat er geen gelijkmatige afslijting van de kiezen plaatsvindt, zullen de randen van de tand langer worden ten opzichte van de rest van de tand. Op deze manier ontstaan er haken die in de tong of wang van het konijn zullen prikken. Dit veroorzaakt veel pijn en ongemak bij het dier. In erge mate kunnen de kiezen zelfs een brug vormen in de mond doordat ze elkaar raken. De wortels van de kiezen kunnen ook in het bot doorgroeien en druk uitoefenen op de ogen of zwelling geven op de onderkaak.

De grootste oorzaak van tandproblemen is verkeerde voeding. Het belangrijkste onderdeel van het rantsoen van een konijn is HOOI, HOOI, HOOI!!!

Niet alleen zorgt hooi voor een goede werking van het spijsverteringsstelsel, het zorgt er ook voor dat het konijn heel de dag aan het kauwen is waardoor er een goede slijtage is van de tanden. Het konijn zou heel de dag door hooi ter beschikking moeten hebben om te knabbelen.

Commerciële voeding zoals pellets en mueslimengeling mogen NIET het hoofdbestanddeel van het dieet zijn. Ze hoeven hier bijna niet op te kauwen waardoor er ook nauwelijks slijtage van de tanden plaatsvindt, met tandproblemen tot  gevolg. Deze voeding bevat een hoog energiegehalte en is voornamelijk ontwikkeld om het konijn snel groot te trekken in functie van consumptie, niet voor onze hobbydieren die we zo lang mogelijk bij ons willen hebben.

Kortom een dieet van hooi en water, zo nu en dan aangevuld met vers groenvoer is alles wat uw dier nodig heeft voor een goede gezondheid.

U vind hier alles over de voeding van uw konijn.