Maart = de maand van de gebitscontrole

Maart = de maand van de gebitscontrole

Detartreren, detartreren, wie wil hierover bijleren?

Tanden poetsen behoort tot de normaalste dagtaken voor mensen. Bij dieren ligt dit toch wel wat anders. De kans dat uw dier hierdoor vroeg of laat te maken krijgt met tandsteen is dan ook reëel.
Waarom is tandsteen  een probleem?

Tandsteen veroorzaakt  een ontsteking van het tandvlees. Dit kan op zijn beurt zorgen voor het terugtrekken van het tandvlees en zelfs het blootleggen van de wortel. Naast een slechte geur uit de muil  kunnen er  bovendien ook bacteriën en/of virussen via de bloedbaan naar inwendige organen verplaatst worden. Hierdoor kunnen zelfs hart-, lever- en nieraandoeningen ontstaan!  Een slechte mondhygiëne kan bij honden ook leiden tot cariës. Als deze gaatjes tot aan de zenuw geraken kan dit erg pijnlijk zijn voor uw hond. Katten krijgen zelden cariës maar zijn wel gevoelig aan forls. Wat is dat voor een beest? Forl staat voor 'Feline Odontoclastic Resorptive Lesions’. Dit is een aandoening waarbij het tandvlees van de kat de wortels gaat afbreken. Dit geeft letsels op de tand waardoor de zenuwuitlopers komen bloot te liggen. Ook dit kan zeer pijnlijk zijn voor uw kat.


Hoe krijgt mijn hond tandsteen?
Het begint allemaal bij tandplak. Tandplak is een laagje dode en levende bacteriën, voedselresten en speeksel. Tandsteen is de verkalking van deze plak en maakt het tandoppervlak ruw, waardoor de bacteriën zich nog makkelijker  kunnen ophopen.  Bij sommige dieren gaat dit al sneller dan bij andere. Dit hangt af van predispositie, soort voeding, mondhygiëne, speeltjes…
Mechanische reiniging is DE sleutel voor een proper gebit. Kauwspeeltjes kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Tennisballen zijn dan weer nadelig voor het gebit aangezien er zich in de kleine haartjes zandkorrels en vuil verzamelt. Dit werkt als een stuk schuurpapier op de tanden. Nog een belangrijke factor in de mechanische reiniging van de tanden is de voeding. Een harde brok geniet de voorkeur boven natte voeding. Bij voorkeur een brok die groot genoeg is om tot het eind van de tand te geraken.
De heilige graal van mechanische reiniging is poetsen. Geen enkel kauwstaafje of ander hulpmiddel kan hier tegenop boksen. Poetsen moet elke dag gebeuren om effectief te zijn. Hiermee poets je elke dag de tandplak weg vooraleer dit de kans krijgt om te verkalken. Om meer te leren over poetsen en hoe je dit best doet kan je onze folder raadplegen.

Detartratie stap voor stap
Onder algemene verdoving zal de professionele tandreiniging plaatsvinden.  Met een ultrasoon apparaat genaamd “scaler” gaan we het tandsteen als het ware wegtrillen. Heel belangrijk hierbij is niet alleen de oppervlakkige reiniging maar ook de subgingivale reiniging, dus onder het tandvlees. Een ultrasone scaler vibreert op een frequentie die het celmembraan van bacteriën afbreekt. De vibratie is ook krachtig genoeg om tandsteen te verwijderen. Dit wordt onder een constante aanvoer van koud water gedaan om te voorkomen dat de tand opwarmt met negatieve gevolgen voor de tandzenuw.
Tijdens het “scalen” worden de tanden ook individueel nagekeken op eventuele afwijkingen. Indien nodig worden losse en/of rotte tanden best getrokken.
Nadat alles proper is worden de tanden gepolijst met een pasta. In deze pasta zitten zeer kleine korreltjes die de minuscule oneffenheden uit de tand schuren. Dit resulteert in een gladde tand waar minder makkelijk tandplak op vasthecht.

 

Een proper gebit, een nieuwe start…

Het effect van een professionele behandeling is zonder verdere gebitsverzorging thuis van korte duur. We raden na een detartratie dan ook altijd aan om:
- Regelmatig het gebit van uw dier te laten controleren.
- Dagelijks de tanden te poetsen
- Indien poetsen niet haalbaar is, gebruik te maken van andere hulpmiddelen om tandsteen te voorkomen.

 

Preventief werken

Gebitsproblemen zorgen voor veel ongemak bij uw huisdier. Voorkomen is dus beter dan genezen. Hieronder sommen we een aantal mogelijkheden op om het gebit van uw dier zo gezond mogelijk te houden.

- Brokken: Geef uw dier brokken ipv natte voeding. De structuur van de brokken helpt het tandplaque verwijderen. Bovendien blijft natte voeding vaak ook onnodig lang aan de tanden kleven. Er zijn speciale brokken op de markt die door hun structuur en samenstelling nog beter zijn voor de tanden van uw hond of kat.

- Kauwen: kauwen is de manier bij uitstek om de tanden in goede conditie te houden. Verschillende kauwstrips bevatten bovendien speciale enzymen die op hun beurt de vorming van tandplak helpen voorkomen.                                                
- Tanden poetsen: U kan de tanden van uw dier poetsen met speciale tandpasta. (geen mensentandpasta gebruiken!) U kan de tandpasta aanbrengen met een tandenborstel of een vingerborstel. De beweging die u maakt geeft al een eerste mechanische reinigen. Verder  bevat de tandpasta ook enzymen die de vorming van tandsteen tegen gaan. Een lekker smaakje (bv kip) maakt de poetservaring aangenamer voor uw dier.

- Indien U het tandenpoetsen niet ziet zitten en uw dier niet gek is op kauwstrips zijn er nog 2 alternatieven die ook gebaseerd zijn op de dezelfde enzymen nl een poeder om over het eten te strooien of een vloeistof om bij het drinken te mengen.
(Orozyme buccofresh en Aquadent)