Dierenkliniek Sanimalia +32 11 28 46 00
Dierenkliniek Sanimalia Gouverneur Verwilghensingel +32 11 28 46 00

CT-scan onderzoek

Informatie over CT-scan

CT-scan onderzoek

Informatie over CT-scan

De meeste mensen kennen een CT-scan van het ziekenhuis. Het is een toestel dat gebaseerd is op dezelfde techniek als röntgenfoto's (dus X-stralen), maar dan 360° rondomrond. De beelden worden daarna door een computer samengevoegd, waardoor het onderzochte deel van de patiënt in zijn geheel zichtbaar wordt. Hiermee kunnen we dan met speciale software op het computerscherm doorsnedes maken van de patiënt, zoals je boterhammen snijdt in een brood. We kunnen als het ware "in" het lichaam kijken, plakje voor plakje.

Dit is ons toestel, waarmee we de hieronder getoonde voorbeelden konden maken bij diverse patiënten.

Een CT-scan heeft een aantal voordelen :

  • De beelden zijn méér gedetailleerd dan van een röntgenfoto:

bijv. voor het zoeken naar uitzaaiingen van tumoren in de longen: op een röntgenfoto zijn ze pas zichtbaar vanaf 5-6 mm, terwijl op een CT-beeld ze reeds zichtbaar zijn vanaf 3mm.

  • De doorsnedes laten toe om dingen te zien die anders niet zichtbaar zouden zijn.

vb. losse stukjes bot in een elleboog. Dit biedt het voordeel dat een gedetailleerde voorstudie kan gebeuren, vlak voor de operatie, zodat de chirurg juist weet waar de losse stukjes zitten.

vb. een verscholen neuspoliep bij een kat. Zelfs de buis van Eustachius, waar de poliep zijn oorsprong vindt, is zichtbaar. Hierdoor kon de poliep gericht verwijderd worden.

  • De ernst van het probleem ook veel beter worden ingeschat, waardoor de juiste behandeling beter kan worden bepaald.

bvb. de infiltratie van een gezwel in de omliggende weefsels kan beter worden ingeschat of de ergheid van een hernia in de rug. 

Dankzij de kracht van de computer kunnen we de beelden ook herschikken om een zijaanzicht of bovenaanzicht te krijgen indien dit nodig is, of om een 3D reconstructie te maken.

3D-reconstructies leveren mooie plaatjes op, maar zijn minder belangrijk voor de diagnostiek.

We gebruiken een CT-scan om problemen op te sporen in :

  • Holten in de schedel (hersenen, neusholte, gehoorgangen, middenoor)

Bij deze poes werd een ontstoken middenoor gevonden.

  • Gewrichten
  • Ruggengraat (discus hernia of ruggenmergtrauma)

  • Borstkasproblemen (longkwabtorsies, vreemde voorwerpen, de diepte van een tumor etc.)

Er zijn ook nadelen :

  • Ieder dier moet voor dergelijk onderzoek onder narcose. Ze moeten nl. perfect stil blijven liggen op de bewegende tafel. Narcose is echter zodanig veilig, zelfs bij kritieke patiënten, dat dit geen probleem geeft.
  • Voor het opsporen van hersenproblemen, zoals bvb. een hersentumor, is een MRI-scan beter. Hoewel via het geven van contrastvloeistof soms toch een gezwel zichtbaar wordt (zoals in onderstaand voorbeeld, rode cirkel).

Terug naar diagnostiek